Home Lov & Ret Hvad gør du, hvis nogen kopierer dine tekster eller billeder?

Hvad gør du, hvis nogen kopierer dine tekster eller billeder?

0
Hvad gør du, hvis nogen kopierer dine tekster eller billeder?

Vi er efterhånden vant til, at alt kan findes på nettet. Billeder, bøger, sangtekster og meget andet. Men hvordan er det nu? Må man sådan uden videre kopiere andres billeder og tekster og selv bruge dem? Læs med her, hvis du er forfatter, fotograf eller på anden vis kunstner og find ud af, hvordan du beskytter dine egne værker.

Hvad er ophavsret?

Ophavsretten beskytter kunstneriske og litterære værker. Ophavsretten beskytter med andre ord din intellektuelle ejendomsret i hele EU op til 70 år efter din død. Kunstneriske og litterære værker kan for eksempel være bøger og artikler, fotografier og film, hvor ophavsmanden har foretaget kreative valg. Men det kan også være din musiske præstation, hvis du er sanger eller musiker eller en pladeproducents originale lydoptagelser. Ophavsretten giver dig som ejer ret til selv at bestemme over dit værk. For eksempel bestemmer du selv om din originale tekst skal lægges ud på en hjemmeside eller om der skal sælges kopier af den. Bliver din tekst brugt af andre, har du derfor ret til at blive krediteret. Dit værk må heller ikke bruges af andre på en måde, der krænker dig enten politisk eller religiøst. Er du tilknyttet som journalist eller tekstforfatter i en virksomhed, er det som udgangspunkt stadig dig, der har ophavsretten. Dog kan det være lidt bøvlet, så derfor er det i langt de fleste tilfælde sådan, at ophavsretten tilfalder virksomheden, hvis du er fastansat. Det er det mest praktiske.

Hvordan bliver du beskyttet af ophavsretten?

I modsætning til når du for eksempel har patenteret en opfindelse eller registreret et varemærke, så er det sådan, at ophavsretten træder i kraft, i det øjeblik du har trykket på udløseren på dit kamera. Så enkelt er det, og derfor er det også meget kompliceret. For samtidig er et værk kun originalt, hvis fotografen har foretaget kreative valg, hvad angår komposition, baggrund osv. Er et hurtigt snapshot taget med en mobil et originalt værk? Det kan diskuteres.

Hvad kan du selv gøre?

Billeder og tekster bliver kopieret på internettet hver dag. Også selv om det er ulovligt. Som udøvende fotograf eller tekstforfatter kan du dog selv gøre noget for at undersøge om dine værker bliver ulovligt kopieret. Du kan for eksempel benytte dig af værktøjer, som har til formål at undersøge, om der findes kopier af netop dit billede på nettet. Det samme gælder for tekster. Mange såkaldt almindelige mennesker er ikke klar over, at de gør noget ulovligt. Dem kan du sagtens sende en venlig reminder om, at de ikke må benytte dit billede, da det er beskyttet af ophavsretten. Det er også blevet kutyme for mange professionelle fotografer, at de kontakter mennesker, som deler deres billeder på de sociale medier. Det er der nemlig mange der gør uden at vide, at det faktisk ikke er i orden. Oplever du, at de mennesker, som du kontakter, ikke reagerer? Så send dem en regning for brugen af billedet. Det plejer at få de fleste op ad stolen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here